Chirurgie endoscopica ORL. Chirurgia endoscopica rinosinusala.

Complexului anatomic rinosinusal este o zona anatomica prost iluminata si greu accesibila diagnostic cat mai ales din punct de vedere chirurgical. Patologia localizata la nivelul foselor nazale si a sinusurilor paranazale este una des intalnita. La acest nivel patologia este diversa pornind de la afectiuni cu etiologie alergica ( rinita alergica, polipoza nazala ), inflamatorii ( sinuzita acuta sau cronica maxilara, etmoidala , sfenoidala sau frontala ) , infectioase (cauze rinogene sau odontogene - mucocel) sau tumori benigne (papilom inversat ) sau maligne rinosinusale (cancer etmoidal sau maxilar). Din cauza ca toata aceasta patologie se dezvolta in cavitatile sinusale - cavitati naturale mai ales in cazul patologiei tumorale, simptomatologia pentru care pacientul se adreseaza medicului apare in stadii avansate.

Clinica noastra utilizand unitul de consultatii ATMOS si videofibroscopul cu canal de lucru. Prelevarea bioptica tintita poate fi efectuata cu ajutorul penselor endoscopice introduse pe canalul de lucru al videofibroscopului sau se pot preleva biopsii tintite sub control endoscopic cu anestezie locala sau locala potentata cand localizarea tumorii o cere.

Odata cu perfectionearea tehnicilor si tehnologiilor endoscopice, zona endonazala si sinusala poate fi abordata chirurgical pe cale endoscopica transnazala.

Pentru abordul endoscopic rinosinusal utilizam linia de endoscopie produsa de Stryker Corporation - SUA dotata cu ultima tehnologie endoscopica video si de iluminare. Linia de endoscopie are in componenta o camera video endoscopica de inalta definitie cu 3CCD si capabila sa filemeze la calitate Full HD (High definition). Iluminarea sinusurilor este asigurata de puternica sursa de iluminare cu xenon de 300W Stryker X8000 ce produce o lumina alba ce ajuta camera endoscopica sa capteze si sa redea imagini clare, luminoase ale detaliului endoscopic. pectrul de culoare al luminii cu Xenon este apropiat de lumina naturala. Culorile structurilor anatomice nu sunt alterate ceea ce permite chirurgului efectuarea unor gesturi chirurgiale miniminvazive in deplina siguranta pentru dumneavoastra. Consola chirurgicala Core este o consola chirurgicala mutifunctionala ce permite atasarea a diverse instrumente chirurgicale:

  • shaverul Essx (microdebriderul), instrument ce a revolutionat chirurgia endoscopica rinosinusala.
  • freza chirurgicala utilizata in chirurgia endoscopica rinosinusala

Toate interventiile sunt efectuate sub control endoscopic prin abord transnazal sau abord combinat extern sau endoscopic.

Mai multe informatii despre Stryker Corporation

O importanta tehnologie chirurgicala utilizata in chirurgia rinosinusala si in special pentru chirurgia cornetelor nzale este chirurgia cu radiofrecventa. In clinica avem la dispozitie cel mai puternic generator de radiofrecventa - Ellman Surgitron® Dual Frequency RF/120 IEC de mare putere (120W).

Motivele care au stat la baza acestei alegeri au fost:

  • caracterul minim invaziv al acestei tehnologii chirurgicale - Radiofrecventa. Acest lucru este sustinut de studii histologice internationale care arata lipsa necrozei in tesuturile pe care s-a aplicat radiofrecventa la 4MHz Ellman.
  • diversitatea electrozilor de radiofrecventa oferiti de producator; este practic aproape imposibil sa iti doresti un tip de electrod pentru o anumita interventie chirurgicala si sa nu il gasesti in trusele de radiofrecventa recomandate de Ellman. Intotdeauna am fost sprijiniti de catre inginerii Ellman in crearea si dezvoltarea unor noi electrozi de radiofrecventa pentru a aborda zone anatomice dificile.
  • cele 5 moduri de lucru complexe ale generatorului de radiofrecventa (cut, cut/coag, coag, fulguratie si bipolar) combinate cu puterea mare 120W satisfac orice dorinta a medicului chirurg indiferent de specialitatea chirurgicala in care este utilizata radiofrecventa, caracterul minim invaziv al acestei tehnologii fiind mentinut indiferent de modul de lucru utilizat sau de puterea aplicata in tesut.
  • puterea mare a generatorului de radiofrecventa (120 W) ce permite utilizarea acestuia practic in orice specialitate chirurgicala.
  • experienta Ellman International, Inc. U.S.A. in chirurgia cu radiofrecventa, experienta ce dateaza inca din 1959.

Mai multe informatii despre Ellman

 

ria clinic 1 ria clinic 2 ria clinic 5